7 Kasım 2011 Pazartesi

Diabet

Diabet, pankreasta üretilen ve kana salınan insülin hormonunun az veya çok yetersizliği nedeni ile gerektiği şekilde kullanılamayan enerji kaynağımız kan glikozunun kanda yükselmesi halidir. Yükselen kan glikozu belirli bir eşiği aşınca böbreklerden geri kazanılamaz ve idrarda da ortaya çıkar.




Belirtileri

Öncelikle herhangi bir kimse, herhangi bir yaşta diabet olabilir. Aşırı susama, yorgunluk, açıklanamayan kilo kaybı gibi belirtiler olmakla birlikte hiçbir anlamlı belirti de olmayabilir. Bu nedenle özellikle riskli kişilerin (kilolu, anne, baba, kardeş ve yakın akrabalarda diabet varlığı, ilerleyen yaş, gebelikte diabet ve iri bebek doğurma, fiziksel aktivite azlığı) 6 ayda bir kan şekeri kontrolleri yaptırması önem taşır.


Diabet Hastalığı Nedir
Diabet Hastalığı Nedir

Komplikasyonları

Fark edilmemiş veya gerektiği gibi tedavi edilmemiş diabet, özellikle damar ve dolaşım sistaminde ciddi hasarlara yol açar. Bunların başında göz retinasındaki dejenerasyon ve buna bağlı kısmi veya tam körlük, ve aynı şekilde kalp enfarktüs veya beyin damarları tahribatına bağlı felç geçirme riski doğar. Ayrıca el, bacak ve ayaklarda iyi olamayan inatçı yaralar ve hatta bu organlarda amputasyona kadar gidebilen hasarlar oluşur.



Nasıl korunmak gerekir?

İki unsur çok önemlidir. Birincisi, boya veya yaşa uygun ideal kiloya inmek ve bu durumu muhafaza etmektir. İkincisi ise, yaşa uygun yeterli fiziksel aktivitedir. Bu aktivite aynı zamanda kilo vermenize ve bu durumu korumaya ciddi şekilde yardım eder.

Diabet hastası olup olmadığınızın saptanması, kanda glikoz ölçümü ile yapılır. Bu işlemi sağlık kurumlarında yaptırabileceğiniz gibi, eczanelerde satılan ölçüm setleri ile de kolayca yapılabilir.
Diabet hastalığı , bahsettiğimiz gibi ciddi yaşamsal komplikasyonları ve genellikle belirti vermeden başlaması nedeni ile önem verilmesi gereken bir hastalık olup, yine söylendiği gibi kendisini sağlıklı hisseden insanların ve özellikle risk grubuna girenlerin yılda 2 defa ölçüm yaptırmaları önerilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder